Literárno-historická exkurzia v Kežmarku

Boli ste už v Kežmarku? My, druháci, sme sa 25. septembra 2024 zúčastnili exkurzie v tomto podtatranskom mestečku. Navštívili sme lýceum, na ktorom okrem iných spisovateľov a literátov študovali aj Pavol Országh Hviezdoslav, Janko Chalupka, Janko Kráľ, Martin Kukučín. Nachádza sa tam okolo 150 000 kníh z rôznych období a prvé vydania – inkunábuly v latinčine, nemčine.

           Druhou zastávkou bol Kostol Najsvätejšej Trojice, známy ako Drevený artikulárny kostol v Kežmarku, ktorý patrí medzi najstaršie a najvzácnejšie historické pamiatky v Kežmarku. Je zaujímavý tým, že bol postavený bez jediného klinca. Pre svoju skvelú akustiku slúži aj ako koncertná sieň.

Pozreli sme si aj nový evanjelický kostol, ktorého projekt zaujal svojou výnimočnosťou – nemá jednotný stavebný štýl, ale stavba obsahuje v rámci tzv. eklektického slohu prvky byzantské, románske, renesančné, maurské, islamské, ba aj rôzne orientálne. Vo všetkom vládla presná symetria.

Popoludní naše kroky smerovali do Kežmarského hradu. Samostatné expozičné celky nám predstavili napr. Kežmarský strelecký spolok, Spolok spišských lekárov a lekárnikov-zariadenie starých lekární, anatomické náčrty, MUDr. Vojtecha Alexandra – zakladateľa röntgenológie v Uhorsku, dejiny Kežmarku v 19. a 20. storočí aj historické portréty zo zbierok múzea.

Sprievodkyne, ktoré nás sprevádzali po jednotlivých pamiatkach, mali pripravené pre nás zaujímavé informácie.

Aj keď počasie nebolo najprívetivejšie, výlet sa nám veľmi páčil, keďže sme sa dozvedeli mnoho nových informácií.