Európsky deň jazykov

26. september je dňom, ktorý má v celej Európe prívlastok európsky.

Európsky deň jazykov vyhlásila Rada Európy so zámerom podpory bohatej jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, ktorú je nevyhnutné zachovávať, chrániť a rozvíjať.

Európa sa môže pochváliť bohatstvom jazykov – používa sa tu viac než 200 pôvodných európskych jazykov a mnohými ďalšími hovoria ľudia pochádzajúci z ďalších kontinentov. Je dôležité, aby sme si uvedomili tento cenný zdroj, používali ho a pestovali.

Jazykové vzdelávanie je prínosom pre mladých aj starých – človek nie je nikdy príliš starý na to, aby sa naučil nový jazyk a tešil sa z príležitostí, ktoré sa mu tým otvoria. Aj zopár slov jazyka krajiny, ktorú navštívime (napr. počas dovolenky), nám ľahšie umožní nadviazať nové priateľstvá a kontakty.

Počas veľkej prestávky sa žiaci mohli zapojiť do súťažných aktivít s témou európskych krajín. Naši druháci a tretiaci si pripravili zábavné jazykové kvízy a puzzle s obrázkom reprezentujúcim kultúru jednej z európskych krajín. Princípom bolo zvládnuť každú z aktivít v čo najkrajšom časovom limite. Takouto zábavnou formou sa dozvedeli niečo nové o krajinách a zažili veľa zábavy s európskymi jazykmi. Sprievodnou akciou boli zaujímavé a podnetné interaktívne aktivity s anglickým lektorom, ktorý  formou konverzačných hier, dotazníka a diskusie priblížl kultúru anglicky hovoriacich krajín našim štvrtákom. Týmto spôsobom ich motivoval k aktívnemu používaniu cudzieho jazyka.

Tento deň bol príležitosťou k hlbšiemu  prežívaniu kultúrnej a jazykovej rozmanitosti Európy, ktorej sme aj my neoddeliteľnou súčasťou. Bol spríjemnený hudbou, ktorá reprezentovala súčasné trendy populárnej hudby v jednotlivých európskych krajinách.

Účelové cvičenie – 1.ročník

12. septembra naši prváci absolvovali účelové cvičenie v krásnej rekreačnej lokalite ANIČKA. Spoločne sa peši presunuli zo školského dvora a na jednotlivých stanovištiach plnili úlohy pod vedením svojich učiteľov.

Všetci ukázali disciplínu, usilovnosť a to všetko za krásneho slnečného počasia!

Sagitta Akadémia – školenie optometristov

Dňa 24. a 25. septembra 2024 sa študenti odboru diplomovaný optometrista ponorili do sveta refrakcie na odbornom workshope v Banskej Bystrici. Tento jedinečný workshop, ktorý viedli skúsení odborníci Bc. Ing. Ivan Vymyslický a Mgr. Tomáš Vymyslický v spolupráci so spoločnosťou Sagitta, bol zameraný na dôležité témy monokulárnej a binokulárnej refrakcie.

Pod vedením týchto profesionálov študenti načerpali nielen nové poznatky, ale mali možnosť si precvičiť teóriu priamo v praxi.

Workshop ponúkol nielen nové vedomosti, ale aj inšpiráciu pre budúcu kariéru.

Účelové cvičenie žiakov 2. ročníka

Dňa 11. septembra 2024 sa žiaci druhého ročníka zúčastnili účelového cvičenia, ktoré malo za cieľ spojiť teóriu s praxou a ukázať, ako zvládať nástrahy prírody, chrániť seba i druhých a zároveň si zlepšiť kondíciu.

Ráno sa začalo na autobusovej zastávke KVP kláštor. Odtiaľ sa skupina vydala na cestu na chatu Klatovianka. Po príchode čakali na žiakov rôzne stanovištia, kde si vyskúšali praktické úlohy z civilnej ochrany, zdravotnej prípravy, pobytu v prírode a športových činností. Najväčší záujem vzbudilo stanovisko „hod granátom na cieľ “, kde si žiaci i medzi sebou zasúťažil.

Praktický výcvik bol zameraný nielen na praktické zručnosti, ale aj na budovanie tímového ducha.

Essilor Roadshow

Žiaci II.OO triedy mali jedinečnú príležitosť zúčastniť sa na Roadshow organizovanej spoločnosťou Essilor, ktorá sa konala v Kunsthalle v Košiciach. Počas podujatia im bola predstavená najnovšia fotochromatická šošovka Transition Gen S, o ktorej prednášal odborník na okuliarové šošovky Viktor Dugovič. Žiaci si mohli tiež prezrieť a vyskúšať najnovšie prístroje používané v očnej optike, ktoré im detailne predstavil technik Ján Sabol.

Celým podujatím ich sprevádzal Ing. Martin Brečko, dipl.o., ktorý im poskytoval odbornú podporu a poradenstvo. Roadshow bola pre žiakov hodnotnou skúsenosťou a priniesla im nové poznatky z oblasti očnej optiky.

Návšteva z Tanzánie na Moyzeske

Na pôde SZŠ, Moyzesova 17, Košice sa 11.09.2024 uskutočnila významná návšteva z Tanzánie, ktorá priniesla na impulzy pre rozvoj medzinárodnej spolupráce medzi našou školou a strednými školami v Tanzánii. Za podpory občianskeho združenia Esten sa na škole stretli zástupcovia zo strednej školy Dongobesh a tanzánijského školského systému s vedením našej školy.

Delegáciu z Tanzánie viedol riaditeľ LEA Martin Tango, ktorého sprevádzal headmaster strednej školy Dongobesh Bony Gyday a školský štátny úradník Mollel. Nechýbala ani madam Lýdia, ktorá zastávala kľúčovú úlohu pri nadväzovaní vzťahov medzi školami a podporuje projekty zamerané na študentov.

Cieľom návštevy bolo zdieľanie skúseností v oblasti vzdelávania, prípravy a uplatnenia študentov po skončení štúdia. Riaditeľka našej školy PhDr. Karolína Vranaiová, PhD. MBA zdôraznila dôležitosť tejto spolupráce, ktorá pomáha študentom rozšíriť si obzory, získať globálne zručnosti a pripraviť sa na medzinárodný trh práce.

Toto stretnutie je ďalším krokom k prehĺbeniu spolupráce medzi školami a študentmi z oboch krajín, čím sa otvárajú nové možnosti pre rozvoj vzdelania a výmeny skúseností.

Moyzeska odštartovala nový školský rok 2024/2025

2. september 2024 – V slávnostnej atmosfére naša škola otvorila brány nového školského roka a to pod vedením riaditeľky PhDr. Karolíny Vranaiovej, PhD., MBA. Táto udalosť bola viac než len formálnym začiatkom ďalšieho roka vzdelávania – niesla sa v duchu vízie a motivácie.

Riaditeľka školy vo svojom úvodnom príhovore privítala všetkých prítomných energickým prejavom, v ktorom zdôraznila, že škola je nielen miestom získavania vedomostí, ale aj priestorom, kde sa budujú hodnoty a celoživotné priateľstvá. Takisto informovala, že v školskom roku 2024/2025 bude škola oslavovať jubilejné 75. výročie.

Na záver pani riaditeľka popriala všetkým žiakom, učiteľom a zamestnancom veľa úspechov.