DiscoverEU

Máš 18 rokov? Priprav sa na spoznávanie Európy!

DiscoverEU je akcia programu Erasmus+, ktorá ti ponúka príležitosť objavovať rozmanitosť Európy, dozvedieť sa o jej kultúrnom dedičstve a histórii a spojiť sa s ľuďmi z celého kontinentu.  

Európu máš na dosah. Tak neváhaj!

Budeš mať šancu získať cestovný poukaz, ktorý ti umožní cestovať prevažne železničnou dopravou. Ak ťa vyberú, dostaneš európsky preukaz mládeže DiscoverEU s množstvom zliav na kultúrne návštevy, vzdelávacie aktivity, šport, miestnu dopravu, ubytovanie a stravu.

Ako to funguje?

Aby si sa mohol/-la prihlásiť, musíš spĺňať tieto podmienky:

  • byť narodený/-á v období od 1. januára 2006 (vrátane) do 31. decembra 2006 (vrátane),
  • zadať v online prihláške správne číslo preukazu totožnosti, cestovného pasu alebo dokladu o pobyte

Potom sa budeš musieť zúčastniť na online kvíze (5 otázok o EÚ).

Ak budeš vybraný/-á, môžeš cestovať najmenej 1 deň a najviac 30 dní v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026

Môžem cestovať s kamarátmi?

Áno, je to možné! Môžeš cestovať buď sám (sama), alebo vytvoriť skupinu až so štyrmi kamarátmi, ktorí spĺňajú uvedené podmienky účasti. Členovia tvojej skupiny použijú potom pri prihlasovaní tvoj kód (oni už nemusia vypĺňať kvíz).

Ak budeš vybraný/-á, národné agentúry programu Erasmus+ ti pomôžu nadviazať kontakty s ďalšími účastníkmi a získať ďalšie informácie prostredníctvom stretnutí organizovaných pred odchodom a stretnutí s inými cestovateľmi.

Prihlášku do programu DiscoverEU je možné podať cez osobitný online formulár na Európskom portáli pre mládež https://youth.europa.eu/discovereu_sk

Prihlášku je možné vyplniť do 16. októbra 2024 do 12.00 hod.

Na jeseň 2024 vyberie Európska komisia a Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru (EACEA) najmenej 35 000 mladých ľudí, ktorí spĺňajú ďalej uvedené kritéria oprávnenosti.

Viac informácií: https://www.erasmusplus.sk/iniciativy-a-sutaze/discovereu/ alebo najčastejšie otázky https://youth.europa.eu/discovereu/faq_sk