Regionálne kolo v stolnom tenise – chlapci

Dňa 1.10.2024 sa naši chlapci postavili proti tímom z 21 škôl v rámci regionálneho kola v stolnom tenise v priestoroch SOŠ železničná na Palackého ulici.

Šimon Kudlik (III. ZL), Samuel Trebuňák (III. ZL) a Hugo Joseph Stredňák (I. OO) ukázali neuveriteľnú bojovnosť a odhodlanie, ktoré ich dostali na delené 5. – 8. miesto.

Ďakujeme im za skvelú reprezentáciu našej školy!

DiscoverEU

Máš 18 rokov? Priprav sa na spoznávanie Európy!

DiscoverEU je akcia programu Erasmus+, ktorá ti ponúka príležitosť objavovať rozmanitosť Európy, dozvedieť sa o jej kultúrnom dedičstve a histórii a spojiť sa s ľuďmi z celého kontinentu.  

Európu máš na dosah. Tak neváhaj!

Budeš mať šancu získať cestovný poukaz, ktorý ti umožní cestovať prevažne železničnou dopravou. Ak ťa vyberú, dostaneš európsky preukaz mládeže DiscoverEU s množstvom zliav na kultúrne návštevy, vzdelávacie aktivity, šport, miestnu dopravu, ubytovanie a stravu.

Ako to funguje?

Aby si sa mohol/-la prihlásiť, musíš spĺňať tieto podmienky:

  • byť narodený/-á v období od 1. januára 2006 (vrátane) do 31. decembra 2006 (vrátane),
  • zadať v online prihláške správne číslo preukazu totožnosti, cestovného pasu alebo dokladu o pobyte

Potom sa budeš musieť zúčastniť na online kvíze (5 otázok o EÚ).

Ak budeš vybraný/-á, môžeš cestovať najmenej 1 deň a najviac 30 dní v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026

Môžem cestovať s kamarátmi?

Áno, je to možné! Môžeš cestovať buď sám (sama), alebo vytvoriť skupinu až so štyrmi kamarátmi, ktorí spĺňajú uvedené podmienky účasti. Členovia tvojej skupiny použijú potom pri prihlasovaní tvoj kód (oni už nemusia vypĺňať kvíz).

Ak budeš vybraný/-á, národné agentúry programu Erasmus+ ti pomôžu nadviazať kontakty s ďalšími účastníkmi a získať ďalšie informácie prostredníctvom stretnutí organizovaných pred odchodom a stretnutí s inými cestovateľmi.

Prihlášku do programu DiscoverEU je možné podať cez osobitný online formulár na Európskom portáli pre mládež https://youth.europa.eu/discovereu_sk

Prihlášku je možné vyplniť do 16. októbra 2024 do 12.00 hod.

Na jeseň 2024 vyberie Európska komisia a Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru (EACEA) najmenej 35 000 mladých ľudí, ktorí spĺňajú ďalej uvedené kritéria oprávnenosti.

Viac informácií: https://www.erasmusplus.sk/iniciativy-a-sutaze/discovereu/ alebo najčastejšie otázky https://youth.europa.eu/discovereu/faq_sk

Zapojte sa do národnej súťaže Moje zručnosti, Môj talent, ktorá sa realizuje v rámci Európskeho týždňa odborných zručností.  

Zapojte sa do národnej súťaže Moje zručnosti, Môj talent,
ktorá sa realizuje v rámci Európskeho týždňa odborných zručností.  

Hlavným cieľom národnej súťaže, ktorú organizuje SAAIC – Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, je poukázať na úspechy slovenského odborného vzdelávania a prípravy.

Téma:

Pochváľte sa, čo ste sa naučili vo svojom odbore a pošlite nám krátky reel (video). Ukážte nám v ňom svoj talent, svoje zručnosti, ktoré ste získali počas štúdia – je na Vás, ako na to. Reel však musí spĺňať podmienky:

  • Do súťaže môžete prihlásiť len jedno video.
  • Maximálna dĺžka: 1 minúta.
  • Video musí obsahovať názov školy.
  • Video nesmie byť zložené z fotografií alebo vytvorené ako videopríbeh.

Video, ktoré nebude obsahovať názov školy, bude diskvalifikované. 

Ako sa zapojiť?

  • Zverejnite reel na svojom profile na Instagrame. Uistite sa, že máte profil nastavený ako verejný.
  • Tagnite @erasmusplus.sk na Instagrame. Nezabudnite označiť aj svoju školu!  Pridajte #MojeZrucnostiMojTalent. 
  • Vyplňte krátky formulár, kde pripojíte link na váš IG príspevok. Na základe tohto budeme vedieť, že ste sa do súťaže zapojili.
  • Nezabudnite o tom povedať kamošom, rodine, spolužiakom a škole – oceníme 5 reelov, ktoré budú mať najviac lajkov na pôvodnom príspevku.

Dôležité dátumy

  • Videá môžete zasielať do 31. 10. 2024, do 12:00 hod.
  • Hlasovanie prebieha do 15. 11. 2024 do polnoci / 00:00. 
  • Národná agentúra vyhlási výhercov súťaže 30. 11. 2024.

Európsky týždeň odborných zručností je iniciatíva Európskej komisie prvýkrát vyhlásená v roku 2016. Jej zámerom je zvýšiť kvalitu a atraktívnosť odborného vzdelávania a prípravy (OVP), ktoré je schopné poskytnúť mladým ľuďom zručnosti potrebné na naplnenie osobného ale aj profesionálneho života.

Európsky týždeň odborných zručností 2024 je súčasťou roka odborných zručností a je zameraný na zvýšenie kvalifikácie a rekvalifikácie pre všetky vekové kategórie. OVP je kľúčom k úsiliu Európy reagovať na klimatické, ekonomické a sociálne zmeny.

Viac informácií: https://www.erasmusplus.sk/iniciativy-a-sutaze/etoz/