S projektom Erasmom+ sme navštívili Réunion – tropický ostrov v Indickom oceáne

Druhé projektové stretnutie projektu Traditional Sports for Integration and Equality in Europe programu Erasmus+ sa konalo v dňoch 21. – 25.  novembra 2022. Hostiteľskou krajinou bola tentokrát škola College Milles Roches v meste Saint André na ostrove Reunion, ležiacom na južnej pologuli na juhu Indického oceánu. Réunion nie je samostatnou krajinou, ide o najvzdialenejší zámorský departement Francúzska a Réunion tak je jedným z najvzdialenejších regiónov Európskej únie. Leží asi 200 kilometrov juhozápadne od Maurícia a východne od Madagaskaru. Úradným jazykom je francúzština, ale najrozšírenejšia je réunionská kreolčina, ktorá sa používa v bežnej reči.

Spoločne so žiakmi a učiteľmi partnerských škôl zo Španielska, Rhodosu a hostiteľskej školy sme počas projektového stretnutia pokračovali v napĺňaní cieľov stanovených projektom – podporu dievčat v športovaní, propagáciu tradičného športu ako prostriedku na ochranu kultúrneho dedičstva, podporu európskej integrácie, boj proti diskriminácii a rodovej nerovnosti.

Naša dobrodružná cesta na tento čarokrásny ostrov v Indickom oceáne sa začala v Košiciach ráno 19. novembra pri teplote -2°C. Mali sme pred sebou viac ako 12 000 km dlhú cestu cez Budapešť, Paríž, Maurícius až do hlavného mesta ostrova Réunion Saint Denis. Už samotný let bol výnimočný, z Paríža na Maurícius trval takmer 12 hodín a potom ešte 50 minút na Réunion. Na letisku Saint Denis nás privítalo letné počasie s teplotou 27 stupňov.

Prvý deň nás naši hostitelia privítali v škole ukážkou svojich národných tancov. Po prezentáciách národných športov a predstavení programu sme sa občerstvili v creolskom bufete. V duchu spoznávania nových kultúr sme ponúkli našich rovesníkov z partnerských krajín tradičnými slovenskými sladkosťami a pomaličky sme sa zoznamovali aj s inými kultúrami.

Popoludní sme sa učili tancovať Morenge – tanec spojený so športom.

Jeden deň počas pobytu bol vyhradený vodným športom. Čakalo nás plávanie v nádhernej lagúne, šnorchlovanie, plavba na dvojkajaku s priehľadným dnom. V zrkadlovo čistej vode sme pozorovali úchvatný podmorský oceánsky svet, dno posiate nádhernými korálmi, okolo nás plávali ocellaris clownfish (Nemo), blue tang (Dory) a moorish idol (Gill). Biely piesok lagún na Reunione je obklopený čiernou lávou a zelenými kopcami. V pamäti si navždy uchováme nezabudnuteľné dojmy z krásy a rozmanitosti flóry a fauny oceánskeho dna.

 

Rozšíreným športom na tomto ostrove je turistika. Aj my sme ju okúsili pri zostupe na dno krátera sopky či priamo v srdci tropického pralesa Cirque de Salazie cestou k vodopádom.

Ostrov Réunion je jednou z najznámejších tzv. horúcich škvŕn na Zemi – geologických lokalít na povrchu Zeme, kde k sopečnej činnosti dochádza nepretržite už celé stovky milióny rokov. Zostúpili sme do krátera jednej z najaktívnejších sopiek na svete Piton de la Fournaise, ktorá

je sopkou havajského typu a týči sa do nadmorskej výšky 2631 m.

Len od 17. storočia je známych viac ako 150 jej výbuchov. Je stará 500 000 rokov a dnes je zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO. Táto „Ohnivá hora“ býva hocikedy pre svoju vysokú aktivitu zatvorená, no my sme mali to šťastie, že bola práve verejnosti prístupná.

Ostrov Réunion je vulkanického pôvodu a za svoj hornatý povrch vďačí búrlivej erózii. Až 42 % jeho plochy tvorí Národný park, zapísaný medzi pamiatky UNESCO. Réunion má tri unikátne sopečné kotliny – na ostrove zvané cirques: Cirque de Salazie, Cirque de Cilaos a Cirque de Mafate. My sme mali možnosť obdivovať Cirque de Salazie, ktorá je najdostupnejšia a zároveň najzelenšia. Príroda je tam nedotknutá, veľkolepá. Cestou sme sa kochali nádhernými vodopádmi, ktorými je celý Cirque de Salazie popretkávaný.

Okrem prírody nás žiaci partnerskej školy sprevádzali aj hlavným mestom Saint – Denis. Jeho slávnym rodákom je letec a stíhací pilot Prvej svetovej vojny Roland Garros, po ktorom pomenovali slávny tenisový turnaj v Paríži. Videli sme pôvodné koloniálne domy, bazáre a obchodnú štvrť, takmer na jednej ulici hinduistický, čínsky chrám a najstaršiu mešitu vo Francúzsku aj zmes rozmanitých kultúr a rôznych národov, ktoré tu žijú v symbióze. Navštívili sme trh, kde sme si kúpili tradičné ovocie.

Exotika ostrova na nás číhala na každom kroku. V okolí nášho domu rástli v záhradách rôzne druhy exotického ovocia, ako napríklad liči, mango, jackfruit, papáya, banány. Len tak, ako u nás v záhrade čerešne, hrušky, jablká.

Na celom ostrove sa nachádzajú kokosové a datľové palmy, ananásové a vanilkové plantáže. Každým ránom nás sprevádzali pestrofarebné vtáčiky a po večeroch nám robili spoločnosť jašteričky. Všade okolo nás voľne rástli kvety, ktoré poznáme len zo skleníkov botanickej záhrady, ako napríklad orchidea rôznych farieb a veľkostí.

Neodmysliteľnou súčasťou Réunionu je vanilka, ktorá patrí k najkvalitnejším na svete. Tunajšia Bourbonská vanilka sa sem dostala z Mexika v r. 1820, a keď tu vyvinuli unikátny spôsob ručného opeľovania rastliny, tento vzácny druh vanilky sa následne odtiaľto rozšíril aj na Madagaskar, Komory, či Malé Antily. Vanilka je vlastne druh orchidey. Očarujúcim zážitkom bola pre nás prehliadka vanilkovej plantáže, spoznali sme postup pestovania a spracovania tejto plodiny. Navoňali sme sa vôňou originálnej čerstvej vanilky a mali sme možnosť ochutnať aj výbornú vanilkovú zmrzlinu.

Posledný deň v škole bol opäť venovaný tancom, ale teraz už spoločným. Poslednýkrát sme si dali spoločný obed, skonzumovali sme tradičné ovocie, a nakoniec prišiel čas lúčenia.

Ľudia na tomto ostrove sú veľmi milí a pohostinní. Lúčiť sa s novými priateľmi bolo pre nás veľmi ťažké.

Vybrať z toho množstva zážitkov ten naj je takmer nemožné. Niektorí cestovatelia prirovnávajú Réunion k Havaju. Tak ako je Havaj vytúženou perlou Tichého oceánu, Réunion sa môže pýšiť unikátnymi krásami a zážitkami v celkom inom kúte sveta. A my sme mali možnosť vďaka programu Erasmus + zažiť a vidieť pre nás taký vzdialený exotický kúsok sveta. Bol to naozaj nezabudnuteľný zážitok na celý život.

Podrobnejší priebeh celého pobytu je na https://www.facebook.com/Moyzeska