Projektové stretnutie – Kayseri, Turecko

Yahya Kemal Beyatli Ortaokulu, 26.11. 2018 – 30. 11. 2018

Food Ethos Course

Kayseri – mesto, v ktorom sa harmonicky spája moderné s tradičným. Toto mesto, ktoré sa nachádza v strednom Turecku, uchváti svojou veľkosťou, históriou, rôznorodými kultúrami, náboženstvami i tradičnými jedlami a zvykmi. Najviac však očarí srdečnosť a priateľskosť jeho obyvateľov. To a ešte omnoho viac sme mali možnosť zažiť s učiteľmi a žiakmi z Grécka, Španielska a s hostiteľskou krajinou v dňoch 26. 11. 2018 – 30. 11. 2018 počas projektové stretnutia. Päť dní plných dynamiky, akou Turci žijú, fascinujúcich historických pamiatok i nezabudnuteľných gastronomických zážitkov.
25. 11. (deň príchodu) – prvé neisté pohľady, rozpačité úsmevy či obavy. Nesmelé vzájomné zoznámenie sa žiakov pred bránami školy, hneď po príchode do mesta, rýchlo vystrieda úprimná radosť, srdečnosť a priateľskosť hostiteľských rodín, ktoré netrpezlivo očakávajú, komu na pár dní poskytnú domov.
26. 11. (1. deň) – prvé oficiálne stretnutie všetkých žiakov a učiteľov z partnerských krajín i hostiteľskej krajiny s riaditeľom pre odbor školstva sa nesie v príjemnej atmosfére. Dozvedáme sa viac o miestnych zvykoch a získavame nové informácie. Nasleduje veľmi pôsobivé stretnutie s pánom starostom, kde sa všetci, učitelia aj žiaci, vzájomne predstavia. Nechýba miestna televízia. Úsmevy, zvedavosť, no hlavne dobrá nálada a srdečnosť sa nesú celým dopoludním. Po obede sa presúvame na pôdu školy, kde nás vítajú zvedavé pohľady tureckých žiakov. Ich radosť z nášho príchodu je počuť po celom školskom dvore i v priestoroch školy. Sme uchvátení i pobavení ich snahou sa zoznámiť či odfotiť. Navzájom sa predbiehajú v zvedavých otázkach – Where are you from? What are your hobbies? Toľko skromnosti a srdečnosti v tých detských očiach. Zatiaľ čo sa žiaci presúvajú na vyučovacie hodiny, učitelia si vychutnávajú „turkish coffee“ v príjemnom stretnutí s riaditeľom školy, ktorý nás víta a predstavuje školu. Miešajú sa jazyky, vymieňajú drobné darčeky i pochvalné slová a my sa pomaly presúvame do triedy na pracovné stretnutie a oboznámenie sa program počas celého projektového stretnutia. Ďalším bodom programu je ochutnávka tradičných jedál, ktoré pripravili hostiteľské rodiny, a tak sa všetci stretávame v spoločenskej miestnosti, kde si máme možnosť vyskúšať prípravu niektorých miestnych špecialít.
27. 11. (2. deň) – stretávame sa v škole, kde nás opäť vítajú s krikom a potleskom Nesmelé pohľady a úsmevy zúčastnených študentov sa medzičasom zmenili na uvoľnené a priateľské, v triede vládne pozitívna atmosféra. Ideálny čas predstaviť krajinu, mesto a školu v krátkej prezentácii a videách. Slovenskí študenti zožali úspech nielen za pôsobivú prezentáciu Slovenska a Košíc, ale taktiež za skvelé sprievodné slovo a video, v ktorom opísali študijné odbory v rámci školy a priblížili spôsoby a možnosti stravovania počas i mimo vyučovania. Kým sme dopoludnia namáhali hlavičky, popoludní pracovali nožičky. Všetci sme sa presunuli na štadión, kde sme sa spoločne venovali športovým aktivitám, rozhovorom a budovaniu priateľských vzťahov. Jedným z najzaujímavejších miest je tzv. „staré mesto,“ ktoré v sebe skrýva aj mestský bazár, nákupné miesto tunajších obyvateľov a tiež miesto s mnohými tureckými atribútmi, a tak sme sa v podvečerným hodinách rozhodli dopriať si chvíľu oddychu pri šálke tureckého čaju práve v tejto časti mesta.
28. 11. (3. deň) – spoznávame Cappadociu, turecký región balónov a prírodných komínov. Toto územie v sebe okrem výnimočnej krásy nesie i bohatú históriu. Či už zo zeme, v úžase pozorujúc vulkanické komíny alebo v balóne, stovky metrov nad zemou, objavujúc túto lávou vytvorenú topografiu, Cappadocia jednoducho vyráža dych. Na chvíľu sa cítime ako na púštnej planéte. Územie Cappadocie je bohaté na podzemné mestá, skalné útvary, kostoly a kaplnky hrajúce najfarebnejšími freskami. Rokmi tu vulkánová sila zanechala prazvláštne skalné útvary, z ktorých si ľudia vytvorili obývateľné jaskyne. Mestečko je čarovné malých rozmerov, a tak je pre nás chôdza tou najvhodnejšou možnosťou prepravy. Po tomto čarovnom mieste sa naše cesty so študentami rozchádzajú a kým sa oni so svojimi hostiteľskými rodinami strácajú v uliciach centra Kayseri, učitelia sa prostredníctvom krátkych vystúpení miestnych umelcov oboznamujú s temperamentnou tureckou hudbou, tancami a zvykmi. Večerný program, ktorý pripravili naši tureckí priatelia, predstavuje skvelú kultúrnu bodku za celým dňom plným histórie a spoznávania architektonických skvostov.
29. 11. (4. deň) – Turecko nám predstavuje ďalšie zo svojich krásnych miest – Mount Erciyes – najvyšší vrchol v Anatólii a jedno z najpopulárnejších a najvyhľadávanejších miest pre lyžovanie a snowboarding v Kayseri. Lyžiarsky areál Erciyes, ktorý sa nachádza na výške 2636 metrov na vrchu Erciyes, zapôsobí už na prvý pohľad. Celoročne sem prichádza množstvo turistov i miestnych obyvateľov, aby si vychutnali majestátny výhľad na ďaleké okolie. Nestihneme si ani vydýchnuť a už sa vraciame opäť na štadión, kde náš program pokračuje stretnutiami s odborníkmi v oblasti zdravej výživy. Formou prezentácií si pripomíname potrebu správneho stravovania sa i zlé stravovacie návyky a ich možné negatívne prejavy na zdravie človeka. Študenti formou „krátkych interview“ zhodnotia svoje pocity, dojmy, zážitky počas posledných dní v rámci projektového stretnutia. Popoludňajší program rozdelí študentov a učiteľov, študenti majú samostatný program a učitelia pracovné stretnutie, na ktorom sa dohodnú konkrétne dátumy návštev jednotlivých škôl a krajín. Zladiť termíny je náročné, rôzne dátumy prázdnin, rôzne dátumy skúšok. Po dvoch hodinách komunikácie je výsledok v podobe harmonogramu stretnutí partnerských krajín na svete. Študenti jednotlivých partnerských krajín sa v rovnakom čase stretávajú vo svojich hostiteľských rodinách a s nadšením pripravujú „tradičné“ pochúťky vlastnej krajiny, aby svojim „tureckým rodinám“ ukázali aspoň troška domáceho.
30. 11. (5.deň) – deň oficiálnej rozlúčky. Stretávame sa ráno v priestoroch školy. Žiaci sa lúčia, vymieňajú si telefónne čísla a adresy, ešte pár posledných záberov. Presvedčili sme sa, že aj Kayseri je miestom, kde sa sny môžu zmeniť na skutočnosť. Každý si tu musí prísť na svoje. Nádherná príroda, veľkolepé nákupné centrá, fascinujúce historické pamiatky, to všetko nás len utvrdilo v tom, ako veľmi sú Turci hrdí na svoju krajinu, akí sú pohostinní a tiež starostliví. Ostávajú nám krásne spomienky na toto úchvatné turecké mesto.