Projektové stretnutie – Košice, Slovensko

SZŠ Moyzesova 17, Košice, 13. 10. – 18. 10. 2019

Týždeň od 14. do 18. októbra vniesol do života našej školy výnimočnú atmosféru. Boli sme organizátormi 4. projektového stretnutia, privítali sme u nás 12 žiakov a 9 učiteľov z partnerských škôl. Počas celého týždňa sme sa im snažili spríjemniť čas strávený v našej škole, v meste a v okolí čo najviac, aby si odniesli nielen suveníry a darčeky, ale predovšetkým skvelé zážitky a nezabudnuteľné spomienky.

Deň príchodu – 13. október – pre niektorých už sobota večer, pre väčšinu nedeľa popoludní, neoficiálny deň, kedy sme sa prvýkrát stretli s našimi hosťami pred hotelom, kde boli ubytovaní učitelia, na autobusovej stanici alebo na letisku. Desať žiakov našej školy ponúklo ubytovanie pre žiakov partnerských škôl a hneď po príchode sa z nich stali hostitelia.
Pondelok – 14. október – deň začal oficiálnym prijatím u viceprimátorky mesta Košice, pani Gurbaľovej, a to v nádherných priestoroch historickej radnice. Príhovorom privítala hostí zo zahraničia, žiakov a učiteľov našej školy, priblížila slovenskú kultúru a poďakovala všetkým za účasť v projekte s témou zdravá výživa, na ktorú sa v dnešnej uponáhľanej dobe zabúda. Po privítaní na radnici sme sa všetci presunuli do školy, kde nasledoval workshop, na ktorom žiaci jednotlivých škôl predstavili výsledky svojej práce za obdobie od predchádzajúceho stretnutia, a to formou powerpointových prezentácií a posterov na tému vplyv potravín na jednotlivé orgány ľudského tela. Neskôr nasledovala prehliadka školy vedená našimi žiakmi. Našich hostí najviac zaujali odborné laboratória a väčšina z nich neodolala príležitosti nechať si urobiť rozbor krvi, zmerať tlak a pod. Popoludní nasledovala prehliadka historického centra Košíc – Dóm sv. Alžbety, Urbanova veža, Štátne divadlo, Ulička remesiel, Mestský park…
Utorok – 15. október – ráno nás čakala dlhá cesta autobusom do Vysokých Tatier – na Štrbské pleso, kde všetkých ohromil nádherný výhľad na štíty slovenských veľhôr. Po prechádzke okolo Štrbského plesa a nenáročnej túre k skokanským mostíkom, nás čakal obed v tradičnej spišskej reštaurácii. Výlet sme zakončili v Levoči, kde sme si pozreli historické námestie s radnicou a klietkou hanby a ochutnali múčniky a zmrzlinu v miestnych cukrárňach.
Streda – 16. október – navštívili mesto Prešov, kde nás čakala pôsobivá prehliadka múzea bývalého solivaru s podrobným výkladom v angličtine. Po prehliadke sme mali čas pozrieť si centrum mesta Prešov a obed nás čakal v tradičnej kolibe vo Veľkom Šariši. Po obede sme sa vrátili do školy, kde boli pripravené oddelené workshopy pre učiteľov a pre žiakov. Workshop pre žiakov pozostával z rôznych zábavných aktivít o zdravom jedle a o tradičných jedlách jednotlivých krajín. Po skončení workshopov nás na dvore školy čakali dievčatá v krojoch. Za sprievodu tradičnej ľudovej hudby predviedli hosťom tradičné slovenské ľudové tance. Dievčatá sa nebáli zapojiť učiteľov a žiakov a naučili všetkých zopár tanečných krokov. Zatiaľ čo sa všetci zabávali tancom, o kúsok ďalej v školskom altánku rodičia a učitelia pripravovali guláš a grilované mäsové pochúťky.
Štvrtok – 17. október – vydali sme sa na prehliadku naozajstného klenotu Slovenska, Ochtínskej aragonitovej jaskyne, ktorá je jedinou sprístupnenou aragonitovou jaskyňou v Európe a jednou z troch na svete. Neskôr nasledovala prehliadka kaštieľa Betliar so zameraním na stolovanie šľachtickej rodiny. Po návrate do Košíc stála pred žiakmi z partnerských krajín ešte jedna úloha – pripraviť v hostiteľskej rodine ich tradičné jedlo, aby sme ho mohli ochutnať a týmto zakončiť náš posledný deň a v podstate aj projektové stretnutie.
Piatok – 18. október – odchodový deň, kedy sa všetci stretávame pred hotelom Gloria Palac, odchádzame na letisko a lúčime sa so žiakmi a učiteľmi z partnerských škôl. Po nádhernom týždni spoznávania sa nie jednému z nás pri odchode nahrnuli aj slzy do očí. Oficiálne sa lúčime a ešte zopár spoločných fotiek…